Maak gebruik van een voorstel voor een “op afstand” ( DIGI ) dienst met Theo van Teijlingen

In deze Corona tijden zijn er minder kerkdiensten. Veel is veranderd. Er wordt nog niet- of amper gezongen. Het kerk-zijn staat voor een nieuwe uitdaging. Soms is het een oplossing om met een klein gedeelte van de kerk bij elkaar te komen en de rest mee te laten genieten door tv beelden, streaming.

Theo gaat al meer dan 30 jaar voor in allerlei kerken en gemeenten. Met zijn verhalen en liedjes is hij een graag geziene voorganger. Nu is Theo sinds eind maart ‘thuis’, ook vanwege de gezondheidssituatie van zijn vrouw, die tot de risicogroep behoort van Corona. Vandaar zijn voorzichtigheid.

Maar Theo kan wel diensten voorbereiden en een “kant en klaar” voorstel opsturen naar jullie als kerk of gemeente. Er moet dan wel gebruik gemaakt worden van een beamer met geluid en mensen met verstand van filmpjes downloaden en die tonen in de kerk en/of de streaming.

 

Een kant en klaar voorstel bevat:

De dienst gaat uit van een thema, wat als een rode draad door de viering loopt.

Teksten die van het begin tot en met de zegen gelezen kunnen worden door mensen uit de gemeente. Natuurlijk kun je ze altijd, daar waar gewenst, ze aanpassen of veranderen. Er zitten liedjes in van Theo, d.m.v. filmpjes.

Er zijn “samenzang” momenten in van liederen van YouTube, waar mensen de lijn en het thema in de dienst via gezongen liederen, kunnen mee beleven. Er wordt uit gegaan dat de gemeente nog niet zelf ter plekke zingt.

Ook zitten er fragmenten in uit Theo’s teksten en boekjes.

Naar wens is er ook een stukje film mogelijk van het werk van Amecet.

En natuurlijk geldt; er kan overal worden aangepast aan de situatie in de kerk of aan de actualiteit. Wees gewoon creatief.

Wil je gebruik maken van zo’n “figuranten dienst”, laat het ons weten en mail naar ons.  defigurant2001@gmail.com 

We vragen in principe geen vergoeding voor zo’n dienst, maar een gift of collecte voor het werk Amecet is natuurlijk zeer welkom. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel, schrijf ons gerust.

"Rumours & geruchten"en € 1000,- voor de zorg!

 

Vandaag, maandag 6 juli, kwamen er een aantal verslaggevers naar Amecet toe met de vraag of het waar was dat "Amecet ging stoppen"???  Want, zo ging het gerucht (rumour) het geld was op, alle giftgevers waren overleden aan Corona?!

En wat dan nu?

Vanavond is Simon (maatschappelijk werker) op de radio om te vertellen dat dit helemaal niet klopt! Amecet is springlevend!
Amecet is altijd bereid om kinderen op te vangen en de positie van het kind in Soroti en omgeving te verbeteren. En juist ook nu gebeurt dat ook.

Morgen komt er een televisie ploeg en kunnen ze het nog eens uitleggen dat het gerucht niet klopt.

 

Stichting de Figurant heeft € 1000,- overgemaakt om de staf (ongeveer 12 verzorgers) die zich weken lang hebben binnengesloten om op de kinderen te passen te "belonen" met een bonus.
Het personeel was zeer blij met de extra toegezegde steun, bonus op hun salaris.
Wij vonden het in overleg met het leiderschapsteam aldaar, geheel op zijn plaats om deze mensen te belonen met een extraatje. En deze € 1000,- is meer dan welkom en een mooi extraatje in deze moeilijke tijden. 

Er is echter wel gesproken met een aantal personeelsleden om in augustus uit te kijken naar andere werk. Dit treft slechts een klein gedeelte van de staf. Niemand kan ook in Oeganda zeggen hoe lang deze crisis nog gaat duren. 

Maar de zorg voor kinderen gaat ondanks de lockdown in Oeganda gewoon door.  Mede dank zij een staf die bereid is om een extra mijl te gaan...

 

50 kinderen vinden via Amecet een thuis!

 

Goes- Soroti (Oeganda) De Coronacrisis heeft ook in Oeganda haar sporen achtergelaten, een lockdown, geen openbaar vervoer en grenscontroles zijn maar een paar voorbeelden van de maatregelen die de Oegandese overheid gebruikt om het virus in te dammen in dit midden Afrikaanse land.

 

In Goes houdt het bestuur van stichting de Figurant, die het werk van Amecet steunt, de berichten nauwlettend in de gaten. Natuurlijk wordt ook het werk van het kinderopvangwerk Amecet in Soroti hierdoor beïnvloed. Els van Teijlingen, die al sinds 1997 in Oeganda woont en die dit werk samen met haar Oegandese staf leidt, vertelt hierover: “Een aantal mensen hebben zich met de kinderen binnen gesloten en zorgen voor ze. Maar ook buiten de muren van Amecet gaat het werk door. Onze maatschappelijke werkers Elias en Simon hebben keihard gewerkt om 50 adopties binnen Oeganda wettelijk te onderbouwen en dat is nu gelukt!”

 

De afgelopen weken heeft men hard gewerkt om met behulp van een advocaat voor 50 kinderen een juridische stap te zetten zodat zij volwaardig lid zijn van de familie. Dat betekent dat ze later ook rechten hebben op een stukje grond bijvoorbeeld, wat in Oeganda heel belangrijk is. De kosten om de advocaat te kunnen betalen is mede gefinancierd door een gift van de Nederlandse hulporganisatie Metterdaad. Dit laat tevens zien hoe belangrijk de lokale contacten met de voogdijraad en de rechter zijn.

 

Els vervolgt: “Dit is zo’n belangrijke stap! De kinderen waren al liefdevol opgevangen. Dat is natuurlijk het belangrijkste. Maar nu is het ook helemaal op papier geregeld en op juridisch gronden geborgd, iets waar de mensen geen geld voor hadden om dit te regelen. Ik zie sommige van de kinderen nog hier binnenkomen in ons kinderopvangwerk. Een kind wordt gevonden op de weg door de politie, een ander meisje ernstig verbrand door de zon ergens in het gras gevonden.
Weer een ander meisje  uit een Afrikaanse toilet gered, Gewoon een gat in de grond waar ze Goddank door iemand is uitgehaald.
En wat prachtig dat we dit hoofdstuk van zorg nu kunnen afsluiten en het over kunnen laten aan Oegandese gezinnen waar deze kinderen geliefd- en welkom zijn!”

 

Het werk van Amecet gaat door. Er wordt gewerkt aan eigen groente en fruit, eigen koeien voor de babymelk. Want dat er nieuwe kinderen zullen komen staat wel vast.

 

 

 

Corona in Oeganda

Het Corona virus is ook in Oeganda gearriveerd…….  Ook als Amecet leiders, hebben we het aan zien komen. We zijn in gesprek gegaan met onze stafleden. Er wonen ongeveer 8 stafleden intern in  ons stafhuis, naast het huis waar de kinderen wonen. De rest van onze staf woont in Soroti en komt elke dag naar Amecet om te werken. 
Dat zou problemen kunnen geven als de corona virus zich zou gaan verspreiden. We hebben de staf gevraagd om er over te denken om zich met de kinderen in Amecet op te sluiten.
En enkelen van de extern wonende staf bood zich ook aan om in tern te komen wonen.  De weken voor dat de echte “lock down” begon, waren we in staat om een aantal kinderen naar huis te brengen en ook 4 kinderen zijn naar hun nieuwe pleeggezin gebracht. 

Op 31 maart ging Amecet op slot! Tegelijkertijd verbood de President al het openbaar vervoer, zelfs de fiets en motor taxi’s  en al de privé auto’s mochten niet meer rijden…

De anders zo drukke Lira road was verlaten en stil, alleen voetgangers en fietsers (zonder passagier).  De week ervoor had ik gelukkig vrij veel kunnen inkopen, zodat er in elk geval genoeg rijst, bonen, WC papier (!), medicijnen, schoonmaakspullen en melk waren.

Op foto 2 zie je een deel van ons  “Corona team”. Ze werken nog steeds in 3 ploegen dienst, elke nacht zijn er twee stafleden aanwezig om de baby’s te voeden. In total zijn er 14, die nu met de kinderen in Amecet wonen. Ze moeten ook de was doen, schoonmaken, koken en natuurlijk voor de kinderen zorgen. Het gaat goed, Omdat we niet zoveel kinderen in huis hebben op het moment. Er komen ook geen mensen aan de deur om kinderen te bezoeken, melk geld te halen, of voor leesbrillen.

We zijn echt gesloten. Alleen Simon (maatschappelijk werker) en ik hebben een ontheffing gekregen van de Soroti Lokale regering en dat betekent dat wij met de auto in Soroti mogen rijden. We werden bv. door de plaatselijke gevangenis gevraagd om te helpen met een groep van vrouwen en kinderen die allemaal waren gearresteerd, vanwege kerkdiensten houden. De regering is erg streng en er zijn geen bijeenkomsten en vergaderingen toegelaten. De gevangenis vroeg hulp voor klamboe’s, kleren, water containers, zeep, meel voor pap en suiker. Simon en ik zijn dat wezen brengen. Ik ga ook om de dag naar Amecet om te kijken hoe het gaat, met Dominique overleggen, die nu de dagelijkse leiding heeft in Amecet en inkopen te doen.

 

We nemen nog wel nieuwe kinderen in, maar voornamelijk baby’s. We zijn erg voorzichtig vanwege het Corona virus. Gelukkig zijn er niet veel kinderen die het krijgen, en onze staf komt niet buiten Amecet.
Een paar dagen geleden werden we gevraagd om een baby van 2 maanden in te nemen, haar moeder was gebeten door een slang en overleden. We nemen dan wel een intake gesprek af, maar we doen het  niet op de veranda, maar vlakbij de poort. De doeken waar het kind in wordt gebracht, blijven buiten,

Een staflid komt met een Amecet deken en wikkelt het kind over in dat deken en neemt de baby mee naar binnen. Na het intake gesprek gaat de familie weg en ze mogen niet op bezoek komen, Vandaag werd ik gebeld dat er een nieuwe baby kwam vanuit Soroti ziekenhuis. De baby was 6 dagen oud. De bevalling was thuis in de village, gedaan, vanwege de Corona lock down in de avond en nacht konden ze niet naar het gezondheidscentrum gaan.  De volgende dag had de moeder veel buikpijn, de familie ging naar het gezondheidscentrum en vandaar werden ze door gestuurd naar Soroti ziekenhuis. Daar is de moeder vanmorgen overleden aan een darm obstructie…. Zo verdrietig! De oma en een oom kwamen de baby brengen, de vader was ingestort.  We zijn blij dat we baby Steven kunnen helpen en hem een veilige plaats kunnen geven.

We hebben alle kinderen in dezelfde kamer ondergebracht. Op het moment zijn er 9 kinderen, 8 zijn baby’s en een jongetje van1,5 jaar. We kunnen alles nu nog goed aan, maar  ik hoop dat het niet al te lang gaat duren. Voor de staf en ook voor de kinderen die we nu niet in kunnen nemen. Ook voor de staf die thuis zit, voor hen is het leven ook moeilijk…

Ik zit ook thuis, samen met mijn dochters Mary en Helen. Buiten Amecet, waar ik met de auto naar toe rij, kom ik ook nergens. Ik ga wel af en toe naar de winkel, of de markt. Overal handen wassen en snel naar binnen en weer naar buiten.

We denken aan jullie, want we weten dat jullie ook in dezelfde moeilijke situatie verkeren. We moeten verstandig zijn en zoveel mogelijk afstand bewaren. Hou vol, jullie in Nederland en wij hier, in Soroti!!!

God’s Zegen gewenst!

Els van Teylingen

Amecet Children’s Home , Soroti, Oeganda

Je kunt meer verhalen lezen in onze Blog op onze Website:
www.amecet-childrenshome.com

 

 

 

De Figurant en het virus...

 

Lieve mensen,

 

De wereld staat a.h.w. in brand...dat geldt voor iedereen, ook voor de Figurant.
Da's geen flauw rijmpje, maar het is nu eenmaal zo.

Het is een verstilde tijd. Een tijd ook van bezinning, jezelf afvragen wat werkelijk belangrijk is in het leven, waar het echt om gaat.

Natuurlijk zijn ook bij ons alle optredens, kerkdiensten en huiskamerconcerten waar Theo zou spelen en zijn verhalen zou vertellen, afgelast, verzet en uitgesteld. Dat is niet meer dan logisch, alles ligt stil.

Theo zal proberen af en toe iets via de social media te posten.
Verder denken we na over andere creatieve vormen van activiteiten.

In Oeganda draait Amecet rustig door. Wel met allerlei maatregelen. Geen nieuwe opnames meer, de handen wassen en andere hygiënische maatregelen worden opgeschroefd, de poort op slot en geen vrije inloop meer. De bezoeken en hulp aan ziekenhuis en gevangenis zijn tijdelijk gestaakt.
Ook in Oeganda zijn de scholen en kerken gesloten. En het land is op slot.
Verder gaat de hulp van Amecet door. De prijzen gaan erg omhoog. Ook is er gevaar voor allerlei geruchten en paniekzaaierij.
We hopen dat als je dit leest, je zult blijven denken aan de steun en gebed voor dit mooie werk. 

Uw gift is welkom op rekeningnummer 

NL26INGB 0000 0032 38 stichting de Figurant, Goes

Hartelijke dank voor jullie blijvende steun..!

 

Het gaat jullie goed, Vrede en alle goeds,

 

Cor, Gerrit en Theo

Nieuws

Amecet maakt het verschil

 

Twee jongens in Oeganda, Emmanuel en zijn broer Abraham...

Op de foto's zie je het verschil. Het verschil wat de medewerkers van het kinderopvangwerk  Amecet maken, Elke dag weer opnieuw. 

Het hele verhaal van deze 2 broers kun je vinden op het blog van Els van Teijlingen:

ga naar de contactpagina op deze site waar je een button van het blog aantreft.

Catherine beye beye...

Soms is het leven niet te begrijpen. Nog niet bekomen van de dood van dochter Sarah, moest er op 26 juli jl. afscheid genomen worden van de kleine Catherine. Ze is net 9 jaar geworden. Catherine was een gezond kind ondanks dat ze HIV+ was. Met de wisseling van medicijnen werd haar lever zwaar aangetast. Ze is er niet meer bovenop gekomen. Ondanks een vervoer met een MAF vliegtuigje van Soroti naar Kampala, alwaar zij op de IC werd verpleegd, is zij op vrijdag 26 juli overleden. De verslagenheid was en is groot. De begrafenis werd weer geheel door de gemeenschap geregeld en er waren 650 mensen om afscheid te nemen van dit prachtige, nieuwsgierige kind. Ze ligt begraven in de tuin van Els...naast haar grote zus Sarah.

Wij als Figurant hebben amper woorden voor dit alles...Wel mogen we weten dat het graf niet het laatste woord heeft. En in die troost mogen we verder en kunnen we ook Els en haar dochters Mary en Helen tot steun zijn. 

Sarah Akello

Soms kan nieuws hard binnen komen. Dit weekend na een eerder verblijf van vier weken in Nederland is kort na aankomst in Soroti Sarah Akello overleden. Sarah mocht 21 jaar oud worden.
Haar start was verre van veel belovend. Als drie jarige balanceerde ze al op het randje van de dood tot Els zich over haar ontfermde en haar liefdevol verzorgde. Dankzij deze liefdevolle verzorging en goede medicatie groeide Sarah op tot een mooi en levenslustig meisje. Sarah werd het symbool voor het werk van Amecet en gaf aids een gezicht. Zoals Theo onlangs opmerkte 'Ze was in sommige kringen bekender dan de President van Oeganda' 
We wensen Els en de kinderen en alle medewerkers van Amecet heel veel sterkte voor de komende tijd en in het verwerken van dit verlies. Lieve Sarah, we zullen jouw nooit vergeten!

In Memorie beautiful words from Mary,

From the young age, we used to do things together, memories will live forever.

I know i did not understand you, Sometimes we had arguments because i wanted to help you which you couldn't really accept it. I can't imagine the empty gap you have left behind but on the other hand you have rested. Remember the song we used to sing;
Soon and very soon we are going to see the king, no more suffering there, no more ARV's, No more heart medicines, no more neurological medicines, You are in the best place now in your fathers arms: As a family, we can't imagine how it will be without you, You made us cry,  you made us laugh. You will be dearly missed because you were the inspirational instrument for Amecet.
God gives life and he takes it back, This is not our permanent home. Heaven is our permanent home, We will meet again, dear Sarah.
May your soul rest in Peace in the palms of your heavenly father

Concert 'Goes geeft Thuis' 17 mei 2019

Een bijna afgeladen theater en een prachtig concert uitgevoerd met medewerking van het Gospelkoor Nova Melodica uit Kapelle de gebroeders Borgaard (zoons van), Klein kunstenaar Bert Kreeft en natuurlijk Theo met zijn inmiddels vaste begeleider op piano Stoffel Biesterbos.
20 jaar jubileum vier je met zijn allen. Het was weer een mooi feest. Het 'goede doel' deze avond was er ook bij. Els met al haar kinderen zijn in Nederland en hebben zeer genoten van de vooraf georganiseerde 'meet & greet ' en natuurlijk het concert zelf. Er zijn de nodige beelden gemaakt die binnenkort op deze site zijn te bekijken en beluisteren. Het cadeau voor Amecet en de opbrengst maken wij hier bekend. Word vervolgd.

We zijn jarig... 20 jaar stichting de Figurant...
en dat gaan we vieren!

Vrijdag 17 mei, in de Mythe te Goes!

Een prachtige schouwburg in Goes, en voor slechts 10 euro ben jij er bij om het verjaardagsfeestje te vieren!
We beginnen om 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.

Het programma wordt een heel verschillend muzikaal en vertellend programma:

Nova Melodica, Gospelkoor uit Kapelle-Biezelinge. Klein kunstenaar Bert Kreeft zingt mooie liedjes en Theo van Teijlingen staat ook weer op het podium vergezeld van zijn 2 zoons. 

En dan zijn er natuurlijk onze gasten uit Oeganda!! Els van Teijlingen met haar kinderen en een speciale meet & Greet met hen... Dit allemaal voor slechts € 10,-

Toegangskaarten zijn (nu al ) te bestellen bij de Mythe, Goes
www.zeelandtheaters.nl  kijk bij reserveren of bel 0113-213213

We zien je graag op ons verjaardagsfeest, met beelden, verhalen en verrassingen. En je ontmoet er allemaal weer oude en nieuwe bekenden in de prachtige ambiance van de Mythe.

Hier is ie dan, sinds een paar maanden...

Een prachtige nieuwe website van het Amecet werk te Soroti in Oeganda.

https://www.amecet-childrenshome.com

Ga gelijk even een kijkje nemen en lees de laatste ontwikkelingen...met grote dank aan Sjaak van de Pol.Hij ging niet alleen 3 maanden vrijwilligerswerk doen in Soroti, maar bouwde ook nog even deze website!! Waarvan akte en hulde voor Sjaak!!

Ze roepen boe!! en geven melk

Er zijn Friese koeien aangeschaft, die geven meer melk. De melk is voor Amecet, voor de kinderen, dat scheelt maandelijks veel geld. De rest kan verkocht worden aan een coöperatie in Soroti. Zo komt er een stukje gezonde zelfvoorziening.

Onderhoud en zorg gebeurt door een "echte Oegandese cowboy", inbegrepen in het project. De koeien zijn aangeschaft via giften uit Nederland. Dat is nu echt een investering in de toekomst!

Investering in bouw en akker grond

De stad Soroti is aan het ontwikkelen, er komt een fruit- en groente verwerkingsfabriek.
Er komt ook een nieuwe universiteit.

Land wordt meer waard. Er is land gekocht om in eerste instantie groente te gaan verbouwen. Die groente wordt dan verkocht met winst en dat komt weer in de kas van Amecet.

Later wellicht woningen voor studenten, het zou zo maar mogelijk kunnen zijn.
We wachten de ontwikkelingen af.