Een jubileum..!

Kinderopvangwerk Amecet in Oeganda bestaat 20 jaar!

Hoe het ooit begon...

Op 1 december 2001 was het huis af, de laatste Oegandese bouwvakkers gingen hun weegs. Toen was er plaats voor kinderen, zij die vaak HIV besmet waren en tussen wal en schip vielen.

Dát was de droom die Els van Teijlingen in Nederland had gedeeld, in een vol kerkgebouw in Goes, op een zaterdagmiddag in mei van het jaar 2000. “ Ik droom van een huis waar kinderen kunnen worden opgevangen die nu verwaarloosd worden en die geen leven meer hebben…”sprak Els toen en die zelfde avond was er meer dan 10.000 gulden(!) binnen en het land kon worden aangekocht. Stichting de Figurant te Goes werd de trouwe thuispartner in bekendheid geven aan-, fondswerving en meedenken, steun op afstand.

 

Geen weeshuis...

En het huis werd een huis voor kinderen! Sarah was het eerste kindje, zij werd letterlijk door haar oom, “dood ding” genoemd. Later werd zij Els’ eerste dochter, want niemand wilde haar hebben…

Het huis werd geen weeshuis, maar een opvanghuis waar kinderen, soms heel klein of nog maar net geboren, enige weken of maanden konden verblijven en weer kind worden. Daarna wordt er bij de familie een plaats gezocht.

“ Gebed, liefde, voedsel, medicijnen, zorg en spelen…dan komt er op een gegeven moment dat eerste lachje weer, die twinkeling in hun ogen…dat is nog steeds een Godsgeschenk, ”aldus Els van Teijlingen, die al meer dan 20 jaar leiding geeft aan dit werk. Zij heeft een staf van Oegandezen die er werken: ‘aunties’ die voor de kinderen zorgen, dag en nacht, een wasvrouw, kokkin, tuinmannen, mannen die op de boerderij het vee en gewassen verzorgen…kortom, Amecet geeft ook werkgelegenheid in Soroti en omgeving.

 

Vrijwilligers...

Maar ook vanuit Nederland en andere delen van de wereld zijn er inmiddels honderden vrijwilligers geweest die er geholpen hebben, als stagiaire of vrijwilliger. En zo kreeg Amecet blijvende impact in levens van veel mensen die terugkeerden naar Nederland.

 “Je moet niet zo maar even komen om ‘even een weeshuis te bouwen’ of zo”, zegt Els. “Als je komt, kost het je wat, je komt niet ten koste van de lokale bevolking of  de giften die voor kinderen bestemd zijn. Ook moet je langere tijd komen om echt te wennen. En je kunt Oeganda niet “redden”, maar je mag er wel dienen…en dat is een heel andere houding waarvan je véél meer leert. Nu is het allemaal even wat minder vanwege Corona, maar ik hoop dat die gezonde uitwisseling weer plaats kan vinden. Onvergetelijk was het tournee wat wij met een groep kinderen hielden in 2009, in Nederland.”

 

Een drempel naar de eeuwigheid...

Niet altijd blijven kinderen in leven. Soms zijn ze zo verzwakt dat ze in Amecet sterven, maar dan worden ze tot het laatst toe verzorgd. En ook helpt Amecet bij de begrafenis van de kinderen. “Dat blijft de harde werkelijkheid in een land waar AIDS en armoe nog steeds hand in hand gaan, maar we mogen vanuit ons geloof hoop putten, om door te gaan…en dat doen we ook!”, aldus Els van Teijlingen.

Inmiddels staat Amecet heel hoog in het rijtje van goedgekeurde kinderhuizen in Oeganda. Ook de adoptie en pleegzorg binnen Oeganda loopt veilig en goed. “Toen we 10 jaar bestonden en dit vierden, kregen we van de toenmalige burgemeester een prachtig compliment: Door het Amecetwerk was het kind meer centraal komen te staan in de samenleving in Soroti en omgeving!”, vertelt Els van Teijlingen. Het werk heeft inmiddels vele vaste samenwerkingsverbanden in de zorgsector van Soroti en omgeving.

 

20 jarig jubileum

Dit keer wordt het 20-jarig bestaan sober gevierd. Het land zit midden in een lockdown, scholen zijn nog steeds gesloten vanwege Covid-19. De prijzen rijzen de pan uit. “Daar komt bij dat de gemiddelde Oegandees niet zo’n jubileummens is…je leeft meer bij de dag hier. Maar we zijn als staf ontzettend dankbaar dat God ons 20 jaar lang heeft gezegend. We hebben moeilijkheden gekend, we hebben ook fouten gemaakt of soms foute inschattingen, maar we hebben heel veel kinderen, veel families tot zegen mogen zijn…En in al die jaren was er het geld, de steun, uit Nederland! Dat maakt ons diep dankbaar.”

Een ruwe schatting is dat direct en indirect duizenden kinderen zijn geholpen door het Amecetwerk, de voorlichting, de huisbezoeken, het schoolwerk, etc. etc. Het werk is groeiende richting steeds meer een stukje zelfredzaamheid met een farm waar de melk vandaan komt, mest voor duurzaam koken, gewassen en een stukje inkomen. Ook de vernieuwing van de zonnecellen op het dak maakt het werk energie neutraler.

 

Mamma Amecet...

Els, die in Soroti de bijnaam “Mamma Amecet” heeft, zit in haar privé woning, in de tuin en kijkt uit over twee graven van overleden dochters die daar begraven liggen. ”Nee, ik blijf hier, dit is mijn plek…ik heb nog 1 dochter in huis van 16 en die is bijna 20 maanden niet in school geweest. In januari hopelijk weer. De andere dochter rondt haar opleiding als A verpleegkundige af in Kampala…en het werk gaat door. Ik neem wel wat meer rust, hoor. Ben ook geen 25 meer…en zonder mijn Oegandese medewerkers zou ik helemaal niks zijn”, lacht de 65 jarige Els van Teijlingen.

In december krijgen alle medewerkers een kleine bonus van stichting de Figurant uit Goes voor hun grote inzet voor het werk van Amecet tijdens de lockdown. Er worden verschillende huizen en onderdelen van het werk opgeknapt zodat het werk weer jaren vooruit kan. Dat is het jubileum cadeau vanuit Nederland waar de Oegandese staf om gevraagd had. En in Oeganda wordt elke euro zo gebruikt om de wees, de weduwe en de allerzwaksten te steunen…een mooiere adventsgedachte is er toch niet? Vandaag handen en voeten geven aan het Evangelie van Jezus. Dat mag nog heel lang door gaan.

 

Wil je een speciale gift geven om dit jubileum mee te vieren, laat ons weten en vermeld jubileum Amecet 20 jaar bij uw gift. Zie bij de knop "geven" .

 

 

Er wordt voorzichtig aan weer gespeeld en gezongen...

 

De maatregelen zijn versoepeld, er kan weer wat meer. Wel voorzichtig, want de herfst en winter komen er aan en de vraag is: wat doet de griep- en de Corona? We zijn er nog niet, deze pandemie zal ons blijven teisteren. We kunnen ons echter wel beschermen en elkaar bescherming geven. Ik hoop dat dit ook snel zal gelden voor landen als Oeganda, waar regelmatig de mensen voor niks in de rij staan bij de inenting locaties...simpelweg omdat er geen vaccins zijn! En mijn nichtje Helen kan daar pas in januari 2022 pas weer naar school...

Ik heb, als Figurant, inmiddels weer wat optredens en kerkdiensten mogen doen. Van kleine- naar grotere aantallen. Een huiskamer concert op een locatie van SVRZ tot een maximum groep van 70 in Hulst. Heerlijk, je zag mensen genieten, het kon weer! Een kerk huiskamerconcert in Lexmond, da's ook een leuke vorm. Kerkdiensten zonder een hand te geven en wat afstand houden in 's Heer Hendrikskinderen en Vlaardingen bijvoorbeeld...Fijn om weer verhalen en je liedjes te mogen delen en te zien dat het mensen raakt. 

We gaan verder als Figuranten...voorzichtig zoekend naar de ander en dan samen het Goede nieuws van Jezus te mogen delen, te beleven en door te geven!

14 oktober 2021

Theo

Snelle actie...Leve de zonne-energie!!

Het kinderopvangwerk van Amecet in Oeganda probeert al jaren ook duurzamer om te gaan met van alles: Eigen landbouw, de koemest die gebruikt wordt, etc. . Zo liggen er ook zonnepanelen op de daken. Maar er was een en ander stuk en als de elektriciteit uitvalt, wat nog weleens gebeurt in Oeganda, was er opeens geen vangnet. En dat geeft gevaarlijke situaties als er kinderen aan de zuurstofmachine liggen!

Er moest wat vernieuwd worden plus nieuwe batterijen voor de opslag van de energie zodat er ook 's nachts stroom is.. Een grote uitgavepost!
Els  deed een korte oproep via Facebook. Binnen een paar dagen was er geld genoeg om te kunnen starten met de reparaties en vernieuwingen.
Zo zingt ook Amecet mee met het zonnelied van broeder Franciscus: geprezen zij zuster zon...!

Dank aan alle gevers! Dank dat we de schepping zo kunnen gebruiken om kleine , kwetsbare kinderen in leven te houden!

 

Even voorstellen; Een nieuw bestuurslid,  Welkom  Marinda!

Zingen in Corona tijd...niet spetteren!

Er waren weer wat kerkdiensten die ik mocht leiden aan het einde van het voorjaar, begin zomer. Heerlijk, om weer mensen te zien, van aangezicht tot aangezicht. Er waren natuurlijk strenge regels van "nog niet zingen' tot later "zachtjes zingen"...looproutes, plaats bestellen...en in Kleverskerke maakte men het wel heel veilig: Omdat ik wél mijn luisterliedjes zong was er een extra ruimte om mij heen gecreëerd. Zo werd mijn liedje geen spreading event...alhoewel, ik hoop en bid dat de geest van de liedjes wel een spreading event kunnen zijn!

Goede zomer!

Na de zomer weer wat meer diensten en concertjes, allemaal nog voorzichtig maar toch...we zullen zien. We hebben nu wel geleerd dan ons plannen, onze maakbaarheid, aan alle kanten kan worden ingehaald...

Mensen, namens de Figurant, een hele goede zomer gewenst!

Vrede en alle goeds, blijf op elkaar letten!

 

Theo

Vier Nederlandse bezoeksters van Amecet starten een "Oma project"

Het was de ontmoeting met de oma's van Soroti, de hulpvraag stellen aan Els van Teijlingen...en de kogel was door de kerk!

Vier Nederlandse vrouwen, allemaal op bezoek geweest in Soroti die allemaal hebben meegeholpen in het Amecet werk, besloten iets te doen voor de oma's van Soroti. 

Truus van Middelaar, Jeanne van de Valk, Anke Steens en Dorinda

 Vingerling sloegen de handen ineen, ontwierpen een folder en met hulp van onze stichting werd die uitgegeven. Doel: een extra steun in de de rug zijn voor oma's en opa's die voor hun ouderloze kleinkinderen moeten zorgen.

Lees  hun persoonlijk motivatie hieronder

Een digitaal huiskamerconcert...Ook dat kan!

Ik kreeg een email van een bekende die werkt in een gespecialiseerd verpleegtehuis van het Leger des Heils in Ugchelen. Of een                       

huiskamerconcert mogelijk was...want deze mensen moeten al zo veel ontberen en in deze lockdown is het niet makkelijk met de feestdagen. Fysiek aanwezig was geen optie, dan maar...digitaal. Ik heb de gastenkamer weer ingericht als simpele opname ruimte en "op maat" een concertje ingespeeld, met verhaaltjes en aftiteling en al...Geen dure microfoons, geen effecten en mooie belichting, maar gewoon een simpele laptop en de stem van mijn liedjes...van mijn hart.

Ik heb gehoord dat het heel goed is over gekomen, Dat mensen er stil van waren en zich herkenden in de liedjes...dat maakt me dankbaar en doet me weer denken aan de tekst van Leonard Cohen:

Forget your perfect offerings,

There is crack in everything 

but that is where the light comes in...

Veel licht gewenst allemaal, of je nu in Ugchelen of in Goes woont, we hebben het allemaal nodig!

Theo

Theo werkt mee aan Online kerstnachtdienst in Goes én de kerstdienst van Omroep Zeeland

Op kerstavond, donderdag 24 december, is er een gezamenlijk kerstnacht dienst van 10 verschillende kerken in Goes. Om 19.30 uur is er de uitzending via de link:  https://goesviertkerstnl.wixsite.com/kerst2020

Uniek, nog nooit gebeurd, waar de Coronacrisis niet allemaal goed voor is...denk je dan stilletjes.

Theo vertelt een kinderverhaal omlijst met wat muziek. Deze dienst is er na natuurlijk om te bekijken wanneer je maar wilt.

 

Op 1e kerstdag, vrijdag 25 december, werkt Theo van Teijlingen mee aan de kerstdienst van Omroep Zeeland: geloven in Zeeland. Vanaf 9.00 uur tot 12 uur, elke keer een herhaling van een half uur dienst, Daarna ook via het internet te bekijken natuurlijk.

https://www.omroepzeeland.nl/tv/programma/370221257/Geloof-in-Zeeland 

Even  voorstellen; Een nieuw bestuurslid  Welkom Lisanne..!

 

Mijn naam is Lisanne Goudappel, ik ben geboren in 1992 en woon in Lewedorp.
In 2016 heb ik vijf maanden lang mogen ervaren hoe het is om te wonen en te werken in Soroti Oeganda. Ik heb daar gewerkt in Amecet, het opvanghuis waar kwetsbare kinderen worden opgevangen en verzorgd. Ik mocht daar gedurende mijn verblijf mijn steentje bijdragen. 
Voor ik naar Oeganda ging, was ik al veel bezig met fondswerving voor Amecet.
Nadat ik terug kwam, ben ik me nog meer gaan inzetten en dat doe ik nog steeds met overgave en vanuit de inspiratie die ik daar heb opgedaan.
Ik voel me erg betrokken bij bij het werk van Amecet, bij de mensen, wat ze doen en bij die prachtige maar kwetsbare kinderen.
Een stukje van mijn hart heb ik achtergelaten in Oeganda.
En nu mag ik me ook als bestuurslid van Stichting de Figurant inzetten.
Ik hoop dat ik als bestuurslid nog meer mag betekenen en mag bijdragen aan het werk voor Amecet en Stichting de Figurant!

Groetjes,
Lisanne Goudappel

"Rumours & geruchten"en € 1000,- voor de zorg!

 

Vandaag, maandag 6 juli, kwamen er een aantal verslaggevers naar Amecet toe met de vraag of het waar was dat "Amecet ging stoppen"???  Want, zo ging het gerucht (rumour) het geld was op, alle giftgevers waren overleden aan Corona?!

En wat dan nu?

Vanavond is Simon (maatschappelijk werker) op de radio om te vertellen dat dit helemaal niet klopt! Amecet is springlevend!
Amecet is altijd bereid om kinderen op te vangen en de positie van het kind in Soroti en omgeving te verbeteren. En juist ook nu gebeurt dat ook.

Morgen komt er een televisie ploeg en kunnen ze het nog eens uitleggen dat het gerucht niet klopt.

 

Stichting de Figurant heeft € 1000,- overgemaakt om de staf (ongeveer 12 verzorgers) die zich weken lang hebben binnengesloten om op de kinderen te passen te "belonen" met een bonus.
Het personeel was zeer blij met de extra toegezegde steun, bonus op hun salaris.
Wij vonden het in overleg met het leiderschapsteam aldaar, geheel op zijn plaats om deze mensen te belonen met een extraatje. En deze € 1000,- is meer dan welkom en een mooi extraatje in deze moeilijke tijden. 

Er is echter wel gesproken met een aantal personeelsleden om in augustus uit te kijken naar andere werk. Dit treft slechts een klein gedeelte van de staf. Niemand kan ook in Oeganda zeggen hoe lang deze crisis nog gaat duren. 

Maar de zorg voor kinderen gaat ondanks de lockdown in Oeganda gewoon door.  Mede dank zij een staf die bereid is om een extra mijl te gaan...

 

50 kinderen vinden via Amecet een thuis!

 

Goes- Soroti (Oeganda) De Coronacrisis heeft ook in Oeganda haar sporen achtergelaten, een lockdown, geen openbaar vervoer en grenscontroles zijn maar een paar voorbeelden van de maatregelen die de Oegandese overheid gebruikt om het virus in te dammen in dit midden Afrikaanse land.

 

In Goes houdt het bestuur van stichting de Figurant, die het werk van Amecet steunt, de berichten nauwlettend in de gaten. Natuurlijk wordt ook het werk van het kinderopvangwerk Amecet in Soroti hierdoor beïnvloed. Els van Teijlingen, die al sinds 1997 in Oeganda woont en die dit werk samen met haar Oegandese staf leidt, vertelt hierover: “Een aantal mensen hebben zich met de kinderen binnen gesloten en zorgen voor ze. Maar ook buiten de muren van Amecet gaat het werk door. Onze maatschappelijke werkers Elias en Simon hebben keihard gewerkt om 50 adopties binnen Oeganda wettelijk te onderbouwen en dat is nu gelukt!”

 

De afgelopen weken heeft men hard gewerkt om met behulp van een advocaat voor 50 kinderen een juridische stap te zetten zodat zij volwaardig lid zijn van de familie. Dat betekent dat ze later ook rechten hebben op een stukje grond bijvoorbeeld, wat in Oeganda heel belangrijk is. De kosten om de advocaat te kunnen betalen is mede gefinancierd door een gift van de Nederlandse hulporganisatie Metterdaad. Dit laat tevens zien hoe belangrijk de lokale contacten met de voogdijraad en de rechter zijn.

 

Els vervolgt: “Dit is zo’n belangrijke stap! De kinderen waren al liefdevol opgevangen. Dat is natuurlijk het belangrijkste. Maar nu is het ook helemaal op papier geregeld en op juridisch gronden geborgd, iets waar de mensen geen geld voor hadden om dit te regelen. Ik zie sommige van de kinderen nog hier binnenkomen in ons kinderopvangwerk. Een kind wordt gevonden op de weg door de politie, een ander meisje ernstig verbrand door de zon ergens in het gras gevonden.
Weer een ander meisje  uit een Afrikaanse toilet gered, Gewoon een gat in de grond waar ze Goddank door iemand is uitgehaald.
En wat prachtig dat we dit hoofdstuk van zorg nu kunnen afsluiten en het over kunnen laten aan Oegandese gezinnen waar deze kinderen geliefd- en welkom zijn!”

 

Het werk van Amecet gaat door. Er wordt gewerkt aan eigen groente en fruit, eigen koeien voor de babymelk. Want dat er nieuwe kinderen zullen komen staat wel vast.

 

 

 

Corona in Oeganda  (april 2020)

Het Corona virus is ook in Oeganda gearriveerd…….  Ook als Amecet leiders, hebben we het aan zien komen. We zijn in gesprek gegaan met onze stafleden. Er wonen ongeveer 8 stafleden intern in  ons stafhuis, naast het huis waar de kinderen wonen. De rest van onze staf woont in Soroti en komt elke dag naar Amecet om te werken. 
Dat zou problemen kunnen geven als de corona virus zich zou gaan verspreiden. We hebben de staf gevraagd om er over te denken om zich met de kinderen in Amecet op te sluiten.
En enkelen van de extern wonende staf bood zich ook aan om in tern te komen wonen.  De weken voor dat de echte “lock down” begon, waren we in staat om een aantal kinderen naar huis te brengen en ook 4 kinderen zijn naar hun nieuwe pleeggezin gebracht. 

Op 31 maart ging Amecet op slot! Tegelijkertijd verbood de President al het openbaar vervoer, zelfs de fiets en motor taxi’s  en al de privé auto’s mochten niet meer rijden…

De anders zo drukke Lira road was verlaten en stil, alleen voetgangers en fietsers (zonder passagier).  De week ervoor had ik gelukkig vrij veel kunnen inkopen, zodat er in elk geval genoeg rijst, bonen, WC papier (!), medicijnen, schoonmaakspullen en melk waren.

Op foto 2 zie je een deel van ons  “Corona team”. Ze werken nog steeds in 3 ploegen dienst, elke nacht zijn er twee stafleden aanwezig om de baby’s te voeden. In total zijn er 14, die nu met de kinderen in Amecet wonen. Ze moeten ook de was doen, schoonmaken, koken en natuurlijk voor de kinderen zorgen. Het gaat goed, Omdat we niet zoveel kinderen in huis hebben op het moment. Er komen ook geen mensen aan de deur om kinderen te bezoeken, melk geld te halen, of voor leesbrillen.

We zijn echt gesloten. Alleen Simon (maatschappelijk werker) en ik hebben een ontheffing gekregen van de Soroti Lokale regering en dat betekent dat wij met de auto in Soroti mogen rijden. We werden bv. door de plaatselijke gevangenis gevraagd om te helpen met een groep van vrouwen en kinderen die allemaal waren gearresteerd, vanwege kerkdiensten houden. De regering is erg streng en er zijn geen bijeenkomsten en vergaderingen toegelaten. De gevangenis vroeg hulp voor klamboe’s, kleren, water containers, zeep, meel voor pap en suiker. Simon en ik zijn dat wezen brengen. Ik ga ook om de dag naar Amecet om te kijken hoe het gaat, met Dominique overleggen, die nu de dagelijkse leiding heeft in Amecet en inkopen te doen.

 

We nemen nog wel nieuwe kinderen in, maar voornamelijk baby’s. We zijn erg voorzichtig vanwege het Corona virus. Gelukkig zijn er niet veel kinderen die het krijgen, en onze staf komt niet buiten Amecet.
Een paar dagen geleden werden we gevraagd om een baby van 2 maanden in te nemen, haar moeder was gebeten door een slang en overleden. We nemen dan wel een intake gesprek af, maar we doen het  niet op de veranda, maar vlakbij de poort. De doeken waar het kind in wordt gebracht, blijven buiten,

Een staflid komt met een Amecet deken en wikkelt het kind over in dat deken en neemt de baby mee naar binnen. Na het intake gesprek gaat de familie weg en ze mogen niet op bezoek komen, Vandaag werd ik gebeld dat er een nieuwe baby kwam vanuit Soroti ziekenhuis. De baby was 6 dagen oud. De bevalling was thuis in de village, gedaan, vanwege de Corona lock down in de avond en nacht konden ze niet naar het gezondheidscentrum gaan.  De volgende dag had de moeder veel buikpijn, de familie ging naar het gezondheidscentrum en vandaar werden ze door gestuurd naar Soroti ziekenhuis. Daar is de moeder vanmorgen overleden aan een darm obstructie…. Zo verdrietig! De oma en een oom kwamen de baby brengen, de vader was ingestort.  We zijn blij dat we baby Steven kunnen helpen en hem een veilige plaats kunnen geven.

We hebben alle kinderen in dezelfde kamer ondergebracht. Op het moment zijn er 9 kinderen, 8 zijn baby’s en een jongetje van1,5 jaar. We kunnen alles nu nog goed aan, maar  ik hoop dat het niet al te lang gaat duren. Voor de staf en ook voor de kinderen die we nu niet in kunnen nemen. Ook voor de staf die thuis zit, voor hen is het leven ook moeilijk…

Ik zit ook thuis, samen met mijn dochters Mary en Helen. Buiten Amecet, waar ik met de auto naar toe rij, kom ik ook nergens. Ik ga wel af en toe naar de winkel, of de markt. Overal handen wassen en snel naar binnen en weer naar buiten.

We denken aan jullie, want we weten dat jullie ook in dezelfde moeilijke situatie verkeren. We moeten verstandig zijn en zoveel mogelijk afstand bewaren. Hou vol, jullie in Nederland en wij hier, in Soroti!!!

God’s Zegen gewenst!

Els van Teylingen

Amecet Children’s Home , Soroti, Oeganda

Je kunt meer verhalen lezen in onze Blog op onze Website:
www.amecet-childrenshome.com

 

 

 

De Figurant en het virus...

 

Lieve mensen,

 

De wereld staat a.h.w. in brand...dat geldt voor iedereen, ook voor de Figurant.
Da's geen flauw rijmpje, maar het is nu eenmaal zo.

Het is een verstilde tijd. Een tijd ook van bezinning, jezelf afvragen wat werkelijk belangrijk is in het leven, waar het echt om gaat.

Natuurlijk zijn ook bij ons alle optredens, kerkdiensten en huiskamerconcerten waar Theo zou spelen en zijn verhalen zou vertellen, afgelast, verzet en uitgesteld. Dat is niet meer dan logisch, alles ligt stil.

Theo zal proberen af en toe iets via de social media te posten.
Verder denken we na over andere creatieve vormen van activiteiten.

In Oeganda draait Amecet rustig door. Wel met allerlei maatregelen. Geen nieuwe opnames meer, de handen wassen en andere hygiënische maatregelen worden opgeschroefd, de poort op slot en geen vrije inloop meer. De bezoeken en hulp aan ziekenhuis en gevangenis zijn tijdelijk gestaakt.
Ook in Oeganda zijn de scholen en kerken gesloten. En het land is op slot.
Verder gaat de hulp van Amecet door. De prijzen gaan erg omhoog. Ook is er gevaar voor allerlei geruchten en paniekzaaierij.
We hopen dat als je dit leest, je zult blijven denken aan de steun en gebed voor dit mooie werk. 

Uw gift is welkom op rekeningnummer 

NL26INGB 0000 0032 38 stichting de Figurant, Goes

Hartelijke dank voor jullie blijvende steun..!

 

Het gaat jullie goed, Vrede en alle goeds,

 

Cor, Gerrit en Theo    april 2020

Nieuws

Amecet maakt het verschil

 

Twee jongens in Oeganda, Emmanuel en zijn broer Abraham...

Op de foto's zie je het verschil. Het verschil wat de medewerkers van het kinderopvangwerk  Amecet maken, Elke dag weer opnieuw. 

Het hele verhaal van deze 2 broers kun je vinden op het blog van Els van Teijlingen:

ga naar de contactpagina op deze site waar je een button van het blog aantreft.

Catherine beye beye...

Soms is het leven niet te begrijpen. Nog niet bekomen van de dood van dochter Sarah, moest er op 26 juli jl. afscheid genomen worden van de kleine Catherine. Ze is net 9 jaar geworden. Catherine was een gezond kind ondanks dat ze HIV positief was. Met de wisseling van medicijnen werd haar lever zwaar aangetast. Ze is er niet meer bovenop gekomen. Ondanks een vervoer met een MAF vliegtuigje van Soroti naar Kampala, alwaar zij op de IC werd verpleegd, is zij op vrijdag 26 juli overleden. De verslagenheid was en is groot. De begrafenis werd weer geheel door de gemeenschap geregeld en er waren 650 mensen om afscheid te nemen van dit prachtige, nieuwsgierige kind. Ze ligt begraven in de tuin van Els...naast haar grote zus Sarah.

Wij als Figurant hebben amper woorden voor dit alles...Wel mogen we weten dat het graf niet het laatste woord heeft. En in die troost mogen we verder en kunnen we ook Els en haar dochters Mary en Helen tot steun zijn. 

Sarah Akello

Soms kan nieuws hard binnen komen. Dit weekend na een eerder verblijf van vier weken in Nederland is kort na aankomst in Soroti Sarah Akello overleden. Sarah mocht 21 jaar oud worden.
Haar start was verre van veel belovend. Als drie jarige balanceerde ze al op het randje van de dood tot Els zich over haar ontfermde en haar liefdevol verzorgde. Dankzij deze liefdevolle verzorging en goede medicatie groeide Sarah op tot een mooi kwetsbaar maar levenslustig meisje. Sarah werd het symbool voor het werk van Amecet en gaf aids een gezicht. Zoals Theo onlangs opmerkte 'Ze was in sommige kringen bekender dan de President van Oeganda' 
We wensen Els en de kinderen en alle medewerkers van Amecet heel veel sterkte voor de komende tijd en in het verwerken van dit verlies. Lieve Sarah, we zullen jou nooit vergeten!

In Memorie beautiful words from Mary,

From the young age, we used to do things together, memories will live forever.

I know i did not understand you, Sometimes we had arguments because i wanted to help you which you couldn't really accept it. I can't imagine the empty gap you have left behind but on the other hand you have rested. Remember the song we used to sing;
Soon and very soon we are going to see the king, no more suffering there, no more ARV's, No more heart medicines, no more neurological medicines, You are in the best place now in your fathers arms: As a family, we can't imagine how it will be without you, You made us cry,  you made us laugh. You will be dearly missed because you were the inspirational instrument for Amecet.
God gives life and he takes it back, This is not our permanent home. Heaven is our permanent home, We will meet again, dear Sarah.
May your soul rest in Peace in the palms of your heavenly father

Concert 'Goes geeft Thuis' 17 mei 2019

Een bijna afgeladen theater en een prachtig concert uitgevoerd met medewerking van het Gospelkoor Nova Melodica uit Kapelle de gebroeders Borgaard (zoons van), Klein kunstenaar Bert Kreeft en natuurlijk Theo met zijn inmiddels vaste begeleider op piano Stoffel Biesterbos.
20 jaar jubileum vier je met zijn allen. Het was weer een mooi feest. Het 'goede doel' deze avond was er ook bij. Els met al haar kinderen zijn in Nederland en hebben zeer genoten van de vooraf georganiseerde 'meet & greet ' en natuurlijk het concert zelf. Er zijn de nodige beelden gemaakt die binnenkort op deze site zijn te bekijken en beluisteren. Het cadeau voor Amecet en de opbrengst maken wij hier bekend. Word vervolgd.

We zijn jarig... 20 jaar stichting de Figurant...
en dat gaan we vieren!

Vrijdag 17 mei, in de Mythe te Goes!

Een prachtige schouwburg in Goes, en voor slechts 10 euro ben jij er bij om het verjaardagsfeestje te vieren!
We beginnen om 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.

Het programma wordt een heel verschillend muzikaal en vertellend programma:

Nova Melodica, Gospelkoor uit Kapelle-Biezelinge. Klein kunstenaar Bert Kreeft zingt mooie liedjes en Theo van Teijlingen staat ook weer op het podium vergezeld van zijn 2 zoons. 

En dan zijn er natuurlijk onze gasten uit Oeganda!! Els van Teijlingen met haar kinderen en een speciale meet & Greet met hen... Dit allemaal voor slechts € 10,-

Toegangskaarten zijn (nu al ) te bestellen bij de Mythe, Goes
www.zeelandtheaters.nl  kijk bij reserveren of bel 0113-213213

We zien je graag op ons verjaardagsfeest, met beelden, verhalen en verrassingen. En je ontmoet er allemaal weer oude en nieuwe bekenden in de prachtige ambiance van de Mythe.

Hier is ie dan, sinds een paar maanden...

Een prachtige nieuwe website van het Amecet werk te Soroti in Oeganda.

https://www.amecet-childrenshome.com

Ga gelijk even een kijkje nemen en lees de laatste ontwikkelingen...met dank aan Sjaak van de Pol.. Hij ging niet alleen 3 maanden vrijwilligerswerk doen in Soroti, maar bouwde ook nog even deze website!! Waarvan akte en hulde voor Sjaak!!

Ze roepen boe!! en geven melk

Er zijn Friese koeien aangeschaft, die geven meer melk. De melk is voor Amecet, voor de kinderen, dat scheelt maandelijks veel geld. De rest kan verkocht worden aan een coöperatie in Soroti. Zo komt er een stukje gezonde zelfvoorziening.

Onderhoud en zorg gebeurt door een "echte Oegandese cowboy", inbegrepen in het project. De koeien zijn aangeschaft via giften uit Nederland. Dat is nu echt een investering in de toekomst!

Investering in bouw en akker grond

De stad Soroti is aan het ontwikkelen, er komt een fruit- en groente verwerkingsfabriek.
Er komt ook een nieuwe universiteit.

Land wordt meer waard. Er is land gekocht om in eerste instantie groente te gaan verbouwen. Die groente wordt dan verkocht met winst en dat komt weer in de kas van Amecet.

Later wellicht woningen voor studenten, het zou zo maar mogelijk kunnen zijn.
We wachten de ontwikkelingen af.